Groene architecten

ARHK is in 2005 in opgericht door Jorg Arntz en Sebastian Hardeveld Kleuver en tot een middelgroot architectenbureau uitgegroeid. Aanvankelijk is er een specialisme opgebouwd in het ontwerpen van klinieken en praktijken inclusief praktijkinrichting, maar later worden er veel verschillende type projecten toegevoegd. Denk aan paardenstallen, een hangaar, een zwembadkas, kantoorinrichting, woninginrichting, woning nieuwbouw en woning verbouw. Veel projecten liggen in beschermd dorps- of stadsgezicht, zijn monumenten of zijn gesitueerd in panden waar herbestemming en renovatie noodzakelijk is. 

Anderhalf jaar geleden gooit het bureau het roer om. Een verhuizing volgt naar een broedplaats voor duurzame bedrijven in Bussum. Er worden mastercourses gevolgd in ‘change’; in nieuwe economische denkrichtingen, de duurzaamheidstransitie en het veranderen van onduurzaam gedrag. ARHK is vanaf nu een groene architect met de focus op biobased bouwen en natuurinclusief bouwen. 

Jorg en Sebastian voelen de urgentie om bewuster te bouwen. De natuur, de biodiversiteit, het klimaat en de atmosfeer ondergaan snelle veranderingen door toedoen van menselijk handelen. Het wordt daardoor steeds duidelijker dat we na 10.000 jaar Holoceen in een nieuw tijdperk zijn beland (het Antropoceen) en dat is zorgelijk. Wij willen daarom een balans creëren van een duurzame verbinding tussen de bebouwde en de natuurlijke omgeving. Door onze aanpak verweven we de bouwenvelop met de omgeving. Zodoende kijken we niet alleen naar de bouw-footprint maar ook naar de omgeving-footprint. We kijken naar duurzame materialen, duurzame energie en op lokatie volgen oplossingen die restauratief, regeneratief en klimaatadaptief zijn.

Groene architecten

Alles begint bij bewustzijn. Wanneer je in verbinding bent met de omgeving, realiseer je je dat je onderdeel bent van het geheel. Als groene architecten bij ARHK willen we de kwaliteiten van de bebouwde omgeving met de kwaliteiten van de natuurlijke omgeving verbinden. We hebben het over gedragsverandering, afdruk-neutraal bouwen en simpel gezegd, over een mooie manier van in balans leven. Met een verbeterde verbinding met onze omgeving en de natuur kunnen we de uitputting van onze planeet tegengaan en onze toekomst veranderen.  

ARHK kan het gehele ontwerp- en bouwproces coördineren, van opdracht tot oplevering. Tot de werkzaamheden behoren; gebouwontwerp, interieurontwerp, meubelontwerp, haalbaarheidsonderzoek, vergunningswerk, kostenmanagement, aanbesteden en bouwtoezicht.

Het ontwerpen van hoogwaardige praktijken en klinieken bracht het bureau faam. Inmiddels zijn er ruim 100 realisaties. ARHK heeft klinieken met operatiekamers tot en met klasse 1 ontworpen. Door de jaren heen is er veel ontwerp kennis opgedaan in infectiepreventie, regelgeving en efficiency door bijvoorbeeld toepassing van gescheiden looplijnen voor personeel en patiënten. Typisch is de ontwikkeling van het concept voor wachtkamer en ontvangst door de jaren heen. Voorheen was het uiterlijk vooral kil en zakelijk. ARHK is toen begonnen met een warme woonkamer uitstraling en later veranderde dit naar een hotel lobby uitstraling. Nu is ook een duurzame uitstraling belangrijk geworden.

Contactgegevens: info@arhk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *