Voor particuliere beleggers valt nog veel winst te behalen

Voor particuliere beleggers valt nog veel winst te behalen

Zoetermeer, 1 mei 2023 – Beleggen was nog nooit zo goedkoop en gemakkelijk. Succesvol beleggen is echter andere koek. Jamal (riskmanager) en Loes Bonke-Hammoud (psychologe) begonnen aan een persoonlijk beleggingsplan en stuitten op de ‘beleggingsparadox’: als je te weinig van beleggen afweet zul je niet in staat zijn beleggingsadvies op waarde te schatten, maar zodra je dit wel kunt is het veel rendabeler om zelf te beleggen. In hun onlangs verschenen boek Beleggen voor beginners – van beleggingsplan tot beleggingsdoel helpen zij (aspirant-)beleggers begrijpen hoe beleggen ‘werkt’, en, heel concreet, met het opstellen en uitvoeren van een simpel beleggingsplan dat kan worden aangepast aan het eigen beleggingsdoel.

Waarom er nog veel winst te behalen valt

Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens loopt rendement mis op hun vermogen omdat zij sparen in plaats van beleggen. Bij de huishoudens die wél voor beleggen kiezen, gaat echter ook het nodige mis. Velen kiezen voor een veel te duur investeringsfonds dat ze ‘kennen’ van een reclame. Of ze gaan zelfstandig beleggen zonder hierop voorbereid te zijn, met dramatische financiële resultaten als gevolg: tussen 2000 en 2006 behaalde maar liefst 90 procent van de zelfstandige Nederlandse beleggers een rendement dat ruim onder het gemiddelde lag. De slechtste 10 procent kreeg het zelfs voor elkaar om 90 procent van hun inleg te verliezen. Samengevat: particuliere beleggers zouden in theorie veel meer rendement kunnen behalen, maar in de praktijk lukt dit ze niet.

Wat maakt beleggen succesvol?

Onderzoek toont het keer op keer aan: het grootste risico voor het rendement van de belegger is de belegger zelf. ‘Dit komt omdat beleggers mensen zijn, en mensen zijn emotionele wezens die vaak irrationeel handelen (ook al denken we dat dit niet voor ons geldt: zie hier gelijk de eerste beleggingsvalkuil)’, aldus de auteurs. We worden inhalig wanneer beurskoersen stijgen (waardoor we duur inkopen) en raken in paniek wanneer ze dalen (waardoor we beleggingen voor een schijntje van de hand doen). We zijn groepsdieren die het gedrag van anderen als belangrijke informatiebron beschouwen en ons graag laten inspireren, wat ons uitermate vatbaar maakt voor beleggingshypes en tips van zogenaamde beursanalisten. Uiteindelijk is succesvol beleggen vooral een kwestie van een aantal zaken goed regelen en grove fouten vermijden. In de praktijk komt dit neer op het maken van een gedegen beleggingsplan, en je hier vooral aan te houden. ‘Want’, zo stellen de auteurs, ‘je beleggingen verkopen tijdens een beurscrash is de allerslechtste beleggingsbeslissing die je maar kunt nemen.’

Beleggen voor beginners is beschikbaar als paperback en e-book en is vanaf heden te koop in de (online) boekhandel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *