Woensdag 1 maart: 21e Nationale Complimentendag en 13e Wereld Complimentendag

Op woensdag 1 maart 2023 vindt in Nederland voor de 21e keer de Nationale Complimentendag (en wereldwijd voor de 13e keer de hieruit voortgekomen World Compliment Day) plaats. Dagen waarvan het succes i.t.t. de commerciële Valentijns-, Secretaresse-, Moeder- of Vaderdag nu eens niet gekocht kan- of mag worden! Op 1 maart gaat het ‘simpelweg’ om weer even bewust stilstaan bij wat er in jouw omgeving eigenlijk allemaal (on)opvallend goed gaat en diegene die daar – direct of indirect – verantwoordelijk voor is eens (extra) jouw waardering laten blijken. En dát met woorden in plaats van cadeau’s! Dus commercie in combinatie met het thema van deze dag is absoluut niet de bedoeling!

De Amerikaanse professor en psycholoog William James constateerde het al aan het begin van de vorige eeuw: “Het diepste verlangen van de menselijke natuur is de behoefte om gewaardeerd te worden.” En juist daaraan lijkt het in onze maatschappij nogal eens te ontbreken.” aldus Hans Poortvliet, initiatiefnemer van beide dagen. “En dat is geen goede ontwikkeling in een maatschappij waarin juist van iedereen meer onderling begrip, aanpassingsvermogen en inzet gevraagd wordt. Zeker als je je realiseert dat precies datzelfde gebrek aan waardering sinds jaar en dag de nummer 1(!) reden is waarom werknemers gedemotiveerd ontslag nemen, vrijwilligers stoppen met hun ongelooflijk belangrijke bijdrage aan onze maatschappij en überhaupt het merendeel van de (privé) relaties stukloopt.”

Toenemende internationale aandacht voor World Compliment Day!

Toen o.a. België en Noorwegen besloten om het initiatief te volgen inspireerde dit Poortvliet om 13 jaar geleden World Compliment Day: The most positive day in the world! te starten. Ook deze oproep trekt inmiddels elk jaar in meer landen de aandacht. “Hoewel niemand er commercieel wijzer van wordt is het initiatief, hoe luchtig ook, zeker in de wereld van vandaag zeer welkom” aldus Poortvliet “Want een oplossing voor vrijwel elk probleem ‘tussen partijen’ – en daar hebben we er op dit moment nogal wat van – komt sneller in zicht als er sprake is van een gevoel van erkenning, respect en begrip voor elkaar. En precies daar draagt niets sneller aan bij dan een oprecht(!) uitgesproken compliment.” “Tenslotte is een compliment goed voor mens en milieu. Het geeft de mens mentaal ‘zuurstof’ (waardering) in plaats van ‘stikstof’ (kritiek) en een compliment warmt de aarde níet, maar de mensheid wél op! Hoe mooi kun je het krijgen?”

Voor meer info: info@nationalecomplimentendag.nl. Tel: +31-6-502 06 297

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *