Verdrinking groot gevaar voor kinderen

Amsterdam, 8 April 2022 – Verdrinking is wereldwijd de 3e doodsoorzaak voor kinderen tot 15 jaar. Verreweg het merendeel van de verdrinkingen vindt plaats in lage- en midden inkomenslanden. Totaal onnodig, want voorkomen van verdrinking is eenvoudig: leer een kind zwemmen. Joan van den Hengel en Rutger van de Pol willen met hun stichting The Swim Foundation daar iets aan doen door over de hele wereld gratis lokaal zwemleraren op te leiden.

Volgens de officiële statistieken verdrinken er jaarlijks wereldwijd 372.000 mensen. Maar dat dit een forse onderschatting is, denkt zelfs de World Health Organisation (WHO). In haar ’Global Report on Drowning, Preventing a Leading Killer’ spreekt de WHO over de mogelijkheid dat meer dan 1,5 miljoen mensen jaarlijks verdrinken – dat zou dan betekenen dat er niet 42, maar ruim 170 mensen per uur verdrinken. The Swim Foundation wil op een zo effectief mogelijke manier, zoveel mogelijk kinderen leren zwemmen. Dat doen ze door cursussen over de hele wereld te organiseren waar ze lokaal zwemleraren opleiden.

Joan van den Hengel is al meer dan 20 jaar eigenaresse van één van de grootste zwemscholen van Nederland. In de loop der jaren heeft ze duizenden kinderen en tientallen zwemleraren opgeleid. “ Over de hele wereld gaan we mensen opleiden als zwemleraar uit de lokale gemeenschap We hanteren daarbij 3 pijlers: survivalzwemmen, zwemlessen en Eerste Hulp bij verdrinking. De voorwaarde is dat deze mensen al kunnen zwemmen. Daarnaast proberen we in principe verantwoordelijke en betrokken mensen te selecteren: denk aan een leraar, een vroedvrouw, een winkeleigenaar, etc. Het doel is namelijk dat de opgeleide zwemleraar zelf lessen gaat geven aan zoveel mogelijk kinderen uit de gemeenschap. Wij noemen dat Teach the Swimteacher”.

Rutger van de Pol woonde meer dan 20 jaar in Azië en leerde daar dat 90% van alle verdrinkingen in lage inkomenslanden gebeuren. Als voormalig eigenaar van een duikschool begrijpt hij als geen ander dat water niet alleen plezier kan bieden maar ook gevaar. Na een internationale reclamecarrière waarin hij in Jakarta een bureau van 120 medewerkers leidde en werkte voor alle grote merken is hij nu enthousiast en gepassioneerd om samen met Joan iets goeds terug te doen voor de wereld door het enorme wereldwijde probleem van verdrinkingen aan te pakken. “We hebben vooralsnog 24 landen geselecteerd waar verdrinking een echt probleem is” verteld Rutger. “In Nederland is het aantal verdrinkingen één van de laagste ter wereld: 0.44 verdrinkingen per 100.000 inwoners. In Haïti ligt dat op bijna 11 per 100.000 inwoners. In Nigeria zelfs boven de 13. Dat zijn dus de landen waar we zwemleraren op willen leiden”.

Joan en Rutger vertrekken eind april naar het Caribisch gebied waar ze met hun eigen zeilboot van plan zijn om cursussen te geven in onder andere Haiti, Dominica, St. Lucia, Grenada en The Grenadines. Je kunt ze volgen op Facebook, Instagram en via de website van de stichting www.theswimfoundation.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *