Veel leed bij hoogbegaafde kinderen – nu gratis hulp voor ouders
Enschede, 2-11-2020 De nood is hoog bij hoogbegaafde kinderen en hun ouders. Dat werd pijnlijk duidelijk uit de laatste aflevering van Nieuwsuur. Hierin was te zien hoe onderwijsjurist Fleur Terpstra hoogbegaafdheid als handicap wil laten kwalificeren uit gebrek aan voorzieningen voor deze groep. Maar gelukkig is er ook hulp. Ouders van hoogbegaafde kinderen kunnen nu terecht op www.eerstehulpbijhoogbegaafdheid.nl, waar ze direct toegang hebben tot informatie en adviezen.
Alles om hulp te krijgen
In de reportage van Nieuwsuur, die op woensdag 27 oktober 2020 te zien was op NPO2, bleek dat het water veel hoogbegaafde kinderen en hun ouders aan de lippen staat. Als laatste redmiddel probeert onderwijsjurist Fleur Terpstra, gesteund door de verhalen van meer dan 50 ouders, hoogbegaafdheid erkend te krijgen als handicap. In die hoedanigheid zou het namelijk komen te vallen onder de Wet Gelijke Behandeling, waardoor scholen gedwongen zijn om voorzieningen aan te bieden.
Schrijnende situaties
Het gebrek aan hulp voor hoogbegaafde kinderen is Henriëtte Dekker van Smart-Ease een doorn in het oog. “Ik help nu al 10 jaar hoogbegaafde kinderen die vastlopen en ik heb heel wat schrijnende situaties meegemaakt,” vertelt ze. “In mijn eentje kan ik natuurlijk maar een kleine groep kinderen helpen. Daarom vond ik dat er ook online toegankelijke hulp moest komen voor deze kinderen en hun ouders.”
Nieuwe online hulpbron
Deze online hulp is nu beschikbaar op www.eerstehulpbijhoogbegaafdheid.nl. Daar is een gratis toolkit beschikbaar, met informatie over onderwerpen als de ‘kenmerken van hoogbegaafdheid’ en ‘communicatie met de leerkracht’. Voor ouders die meer hulp willen, zijn er kennisclips. Hierin beantwoordt Henriëtte de vragen over hoogbegaafdheid die ze de afgelopen 10 jaar het vaakst heeft gehoord in haar praktijk. Zo kunnen ouders van hoogbegaafde kinderen kennis opdoen en tips krijgen, zonder dat ze hiervoor met hun kind naar een hulpverlener toe hoeven.
Over Smart-Ease
Smart-Ease begeleidt hoogbegaafde kinderen en hun ouders op weg naar passend onderwijs, het benutten van hun potentieel en een gelukkig leven. Eigenaar Henriëtte Dekker volgde de opleiding tot specialist in Gifted Education (ECHA) aan de Radboud universiteit in Nijmegen en de opleiding tot leerkrachtbegeleider bij Novilo. Dit jaar viert ze dat ze al 10 jaar lang hoogbegaafde kinderen helpt om het beste uit zichzelf te halen. Ouders krijgen hierdoor meer rust en leerkrachten weten zich gesteund bij het zetten van de eerste stappen op weg naar passend onderwijs.
EINDE PERSBERICHT
Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Henriëtte Dekker, eigenaar van Smart-Ease.
Contactgegevens:
Praktijkadres
M.H. Tromplaan 47
7513 AB, Enschede
Tel: 06 2148 6083 (Graag in eerste instantie contact via Whatsapp of de mail, gezien het feit dat ik overdag in gesprek ben met klanten.)
Email: info@smartease.nl
Web: www.smartease.nl
Beeldmateriaal is beschikbaar.