SMART DISTANCE LAB

PERSBERICHT – 2020.08.05 – SMART DISTANCE LAB

 

Wetenschappelijke metingen tijdens evenementen

28, 29, 30 augustus in de Kromhouthal Amsterdam

De Corona Crisis raakt vrijwel alle sectoren. Met name branches die zich richten op het samenbrengen van grotere groepen mensen zien praktische uitdagingen. Daartoe is het ‘Smart Distance Lab’ opgericht.

“Wat wij gaan doen is: vaststellen hoe je evenementen kan organiseren op een veilige wijze. Op een manier waarop mensen wel 1,5 meter afstand houden, ondanks dat ze met elkaar in een ruimte zijn met misschien 250 mensen…We leven nu in een tijd waarin – zolang we geen vaccin hebben – ons gedrag de beste bescherming is”, aldus Prof. dr. Frenk van Harreveld (Universiteit van Amsterdam, Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen) die een deel van het onderzoek rond het Smart Distance Lab begeleidt (bron: NPO Radio 1).

Overheid, brancheverenigingen en onderzoekers slaan de handen ineen via het Smart Distance Lab. Het Smart Distance Lab richt zich op het organiseren van veilige evenementen, congressen, beurzen etc. Op 28, 29, 30 augustus – in de Kromhouthal Amsterdam – kunnen brancheverenigingen, ondernemers; beursorganisaties en evenementenorganisaties een (mini) event, congres of beurs organiseren. Tijdens dit Smart Distance Lab zal de werkwijze tijdens een bijeenkomst op geavanceerde manier gemeten worden om te komen tot de meest optimale manier van werken.

De meetmethoden zijn voortgekomen uit een challenge die door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat georganiseerd werd in het kader van Start-up in Residence. Tijdens het Smart Distance Lab zullen de meetmethoden uitgetest worden. Denk bijvoorbeeld aan Real-Time plaatsbepaling van de aanwezigen d.m.v. elektronische badges. Onderzocht wordt onder andere wat de impact is van 1-richtingsverkeer tijdens een evenement. Wat de gedagsverandering is bij het wel of niet dragen van mondkapjes. Voelen de deelnemers zich veilig? Was het een plezierige ervaring? Wat kan er verbeteren?

 

Kunstbeurs en andere evenementen

Doel is om, op basis van wetenschappelijk inzicht, te komen tot een zo laag mogelijke besmettingskans tijdens een event, congres of beurs. Om alles zo levensecht mogelijk te kunnen ervaren, zullen er echte evenementen georganiseerd worden op 28, 29, 30 augustus 2020 in de Kromhouthal Amsterdam.

Zo zal er in samenwerking met Nederlandse kunstbeurzen een kunstbeurs georganiseerd worden. Hier kunnen recente afstudeerders van kunstacademies – die minder aandacht voor hun afstudeerwerk kregen – alsnog hun kunst laten zien.

In de Kromhouthal zal ook een overzicht te zien zijn van innovatieve oplossingen waarmee de veiligheid (oa 1,5 meter afstand) voor bezoekers en werknemers gegarandeerd kan worden.

Daarnaast zal ook een congres plaatsvinden over de toekomst van festivals; evenementen en congreslocaties.

 

Achtergrond

Het doel van meten en evalueren rond COVID-19: door verschillende varianten van een protocol uit te testen, met behulp van innovatieve tools, slim design en advies vanuit gedragsexperts, kunnen verschillende situaties met elkaar vergeleken worden. Vanuit het bestaande protocol kan gekeken worden naar verbeteringen die leiden tot nog minder besmetmomenten maar tegelijkertijd ook naar een kwalitatief hogere bezoekerservaring geven. Denk aan een protocol dat eenvoudig is na te leven; dat als prettig ervaren; dat maximale veiligheid biedt en dat tevens economisch levensvatbare bijeenkomsten mogelijk maakt.

Voor wie als brancheorganisatie; bedrijf of (overheids)instelling deel wil nemen aan de meting van het Smart Distance Lab zijn er nog enkele plekken beschikbaar (Kromhouthal Amsterdam op 28, 29, en 30 augustus). Mail voor meer informatie naar info@smartdistancelab.nl of kijk op SmartDistanceLab.nl.

Op vrijdag 14 augustus zal een voorbeschouwing over Smart Distance Lab worden uitgezonden via www.NederlandWerktDoor.TV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *