Satirische roman biedt hulp tegen existentiële crisis

KLUNDERT- De schrijver van ‘Filosofie van een krankzinnige’, Jona Ester uit Klundert, had zijn leven lang al genoeg filosofische en religieuze geschriften gelezen. Maar het was voor deze student Filosofie al lang een gemis dat er geen Nederlandstalig boek bestond dat al die zware thema’s en denkers eens flink op de hak nam. Met zijn satirische roman heeft Jona Ester (J. Ester, oftewel ‘nar’) daar verandering in gebracht. Het boek verscheen op 15 februari en is als boek en e-book te koop bij online winkels als Bol.com en Bruna.

Verhaal
Het verhaal gaat over Charles, die zonder zelf te weten waarom in een wonderlijk land terecht is gekomen. Tijdens zijn magische reis door dit mysterieuze land ontmoet hij vele opmerkelijke personages die hem allemaal mee proberen te sleuren in hun grimmige gedachtewereld. Die personages vertegenwoordigen allemaal een bepaalde (geloofs)overtuiging, en zij kunnen nooit tot een overeenstemming komen. Charles wordt vaak meegesleurd door die kolkende zee van waanzin, maar de nar, een buitenissig figuur, redt hem vaak uit netelige situaties en maakt al die serieuze denkers belachelijk.

Reductie
Hoewel het boek de draak steekt met filosofie en al haar problemen, vertelt Jona Ester dat hij zeker begrijpt waarom er ook nu nog filosofische problemen blijven bestaan. “De mens is door de wetenschap gereduceerd tot een over-ontwikkelde aap, de wereld is niet meer dan een rondvliegende rots in een groot, leeg heelal, en het universum is een product van kosmische willekeur zonder hoger plan. Uiteraard kan dan de vraag opkomen of alles wel zin heeft.”

Filosofie van een krankzinnige is een roman die niet alleen lacht om zulke vragen, maar ook verschillende manieren aanbiedt om te leven in een schijnbaar zinloze wereld. Eén van die manieren bestaat er juist in om te lachen om de werkelijkheid. Zo relativeert het boek die moeilijke vraagstukken en kan het steun bieden aan de mensen die een zware existentiële crisis ervaren.

Bibliografische gegevens
Titel: Filosofie van een krankzinnige
ISBN: 978-94-6266-483-8
Nurcode: 301
BISAC: PHI006000
Auteur: Jona Ester
Boekproductie: Schrijverspunt
Uitvoering: Paperback (ook als e-book te bestellen)
Aantal pagina’s: 227
Formaat: 21 x 14,8 x 2,1 cm
Verschijningsdatum: 15 februari 2021
Prijs: 17,95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *