Platonisch trouwen met elkaar uit vriendschap, hoe regel je dat ?

Een trend van de voorbije jaren is het trouwen met je beste vriend, heel anders dan met een intieme liefdespartner maar minstens even oprecht en waardevol. Je vriend of vriendin is tenslotte degene die jou het beste kent.

Relatiedeskundige Hans Witgens meent dat zo’n huwelijk vooral moet worden geruggesteund met een gebalanceerde overeenkomst tussen de twee vriendschapspartners, en heeft een checklist van 10 punten opgesteld die ook in een bindend contract kan worden gegoten.

1. Kom met elkaar overeen dat er geen intimiteit tussen jullie plaatsvindt. Je weet vooraf dat je partner een ander seksleven heeft dan jij, en dat respecteer je. Doordat je niet intiem met elkaar bent hou je de band ook eerlijk en sterk.

2. Zorg voor aparte en gezamenlijke ruimtes in huis. Zo kan je bijvoorbeeld wel dezelfde keuken delen, dezelfde badkamer op aparte tijdstippen, maar natuurlijk niet dezelfde slaapkamer. Die is privéterrein.

3. Spreek met elkaar af dat jullie huwelijk er niet onder lijdt wanneer jij of je partner verliefd wordt op iemand anders. Per slot van rekening is jullie huwelijk een bewuste en duurzame keuze, die niet wordt beïnvloedt door romantiek. Vertel ook eerlijk aan degene op wie je verliefd bent dat je gehuwd bent met je beste vriend, dat je dat wil blijven, maar je daarnaast zonder probleem een romantische relatie met de ander kunt hebben.

4. Breng samen tijd door. Ga samen winkelen, trek er op uit. Dat klinkt evident, maar het is zinvol om die momenten vooraf samen vast te leggen. Je vriendschapsband wordt er alleen maar sterker door.

5. Raak elkaar fysiek niet aan op een manier zoals je ook andere vrienden niet zou aanraken, jullie huwelijk is platonisch. Je brengt weliswaar een heel leven met elkaar door, maar dit huwelijk is geen excuus om mekaar op de mond te zoenen of elkaars lichaam te bepotelen. Indien je partner toch ongewenste avances maakt heb je het nog altijd het recht om klacht neer te leggen bij de politie.

6. Stel een goede regeling op over huishoudelijke taken en rekeningen. Natuurlijk kan het gebeuren dat een van beiden een slechte financiële periode doormaakt, zoek dan samen uit of tijdelijk een alternatieve regeling kan worden getroffen.

7. Zorg ervoor dat je partner de ruimte heeft om vrienden en familie mee naar huis te brengen, je sociale leven kan er aan beide kanten enkel op vooruit gaan.

8. Hou de huwelijksceremonie duidelijk. Op het ogenblik dat bruid en bruidegom worden uitgenodigd om te kussen kun je dat vervangen door bijvoorbeeld een handdruk, een high five, een korte knuffel. Misschien wil je partner iemand anders kussen waarmee hij of zij een intieme connectie heeft, dat respecteren jullie van elkaar. Ook hand in hand de ceremonie verlaten is een beslissing die je vooraf hebt doorgepraat, het is niet erg gebruikelijk onder vrienden.

9. Thuis leef je in een informele en relaxte setting, maar let er wel op dat je partner je niet bloot moet zien rondlopen. Trek altijd iéts aan in huis, bewaar het uitkleden voor je intieme betrekkingen.

10. En het belangrijkste : geniet van elke dag, van die onverwoestbare band tussen jullie. Het is iets heel bijzonders dat je moet koesteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *