Lachgas echt niet grappig

AMSTERDAM ZUIDOOST, zaterdag 19 september – Vrijwilligers van de stichting Geen Drugs-Wel Leven waren vandaag in Reigersbos, Amsterdam Zuidoost, huis aan huis flyers en boekjes aan het verspreiden om meer bewustwording te krijgen voor de gevaren van lachgas. Vooral onder jongeren is lachgas populair, maar door de gebruikers worden de gevolgen vaak zwaar onderschat.

Korte lachkick, en de rest van je leven in een rolstoel?

In de afgelopen twee jaar hebben in Nederland ruim 60 jongeren na excessief gebruik van lachgas klachten gekregen die op een dwarslaesie lijken. Verpleegkundigen zagen jongeren het ziekenhuis binnenkomen in een rolstoel, omdat ze niet meer konden staan of lopen. Van de 100 patiënten die door neurologen werden onderzocht, had meer dan de helft klachten die passen bij een dwarslaesie.

Wat doet lachgas in het lichaam?

Wanneer je lachgas inhaleert gaat het via de longen en het bloed, de hersenen in. Lachgas tast vitamine B12 aan, de vitamine die zorgt voor rode bloedlichaampjes. Bij een tekort aan vitamine B12 wordt het zenuwstelsel aangetast en kunnen bloedarmoede en allerlei neurologische problemen ontstaan, tot een dwarslaesie aan toe. Zoals we inmiddels uit de praktijk weten komt het voor dat jongeren daar niet volledig van herstellen en blijvend in een rolstoel komen te zitten. Naast lichamelijke klachten krijgen jongeren op de langere termijn vaak ook psychische klachten na gebruik van lachgas.

Lachgas eigenlijk om te huilen!

Lachgas is dus niet zo onschuldig als het lijkt! Zelfs 1 weekend overmatig gebruik kan al tot blijvende klachten leiden. De stichting Geen Drugs-Wel Leven vindt het belangrijk om hier aandacht voor te vragen. Verbieden werkt niet; maar door goede voorlichting hoopt de stichting dat jongeren zich nog een keer bedenken voordat ze een ballonnetje nemen.

Iedere zaterdag gaan een aantal vrijwilligers van de stichting op pad. Zo is het team ook al in Zaandam en IJmuiden geweest. Omdat in Amsterdam Zuidoost niet op straat geflyerd mag worden, worden de flyers en voorlichtingsboekjes over drugs daar in brievenbussen gedaan.

Heeft actievoeren tegen lachgas zin?

“Natuurlijk is het een druppel op de gloeiende plaat” zegt een van de vrijwilligers. “We geven ook lezingen op scholen, maar dat kan nu niet vanwege corona. Iedere persoon die door onze materialen zijn mening over drugs bijstelt, is winst. Dat de boekjes wel opgemerkt worden, merken we doordat we toch regelmatig een reactie krijgen via de mail.”

De stichting Geen Drugs-Wel Leven, opgericht vanuit de Scientology kerk, vindt het belangrijk om aandacht te blijven vragen voor de problematiek rond lachgas en ander drugsgebruik. Door dit soort acties hoopt de stichting dat in Nederland de maatschappelijke discussie op gang komt en dat de politiek naar Zweeds voorbeeld meer aan preventie gaat doen in Nederland.

In Zweden is na 25-jaar verplichte drugsvoorlichting op scholen een trendbreuk ontstaan en wordt drugs onder de jonge generatie niet meer als cool gezien; in plaats daarvan kiezen jongeren voor sport en een gezonde levensstijl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *