De app nlFeiten maakt CBS-statistieken toegankelijker.

Een veel gehoorde klacht bij het zoeken op StatLine, de databank van het CBS, is dat gebruikers door het bos de bomen niet zien. Hierdoor worden feiten te weinig benut door de Nederlandse maatschappij. Reden voor Vindtal, het bedrijf achter nlFeiten, om een app te maken met doel de toegankelijkheid te verbeteren. Er is hierbij gekozen voor een radicaal andere aanpak.

“Wat doe je, als je door de bomen het bos niet ziet? Dan vraag je een blinde om hulp.”

De ontwikkeling van de app is gestart met de doelgroep blinden en is vervolgens geschikt gemaakt voor alle gebruikers. Blinden hebben het genoemde probleem niet, maar andere uitdagingen als ze bij de feiten willen komen.

De traditionele manier van zoeken waarbij je je vraag definieert, je op de knop drukt en meerdere antwoorden krijgt, is losgelaten. In plaats daarvan is gewerkt vanuit het principe van zelfredzaamheid. De gebruiker krijgt een aantal alternatieve paden waarbij in stappen je bij antwoorden komt.

Voorbeeld, je begint het met het zoeken naar een adres. Vervolgens krijg je de keuze uit buurt, wijk, gemeente, provincie, waterschap of vierkant statistieken. En als laatste zoek je in de beschikbare onderwerpen en krijg je direct resultaat. Elke zoekveld in de app bevat een afgebakende hoeveelheid informatie wat het mogelijk maakt om het behulp van afkortingen te filteren. Vanuit het resultaat kun je vervolgens verder. Bijvoorbeeld om te vergelijken met een ander adres of een ander onderwerp toevoegen.

Het interessante aan nlFeiten is dat het een scheiding in taal aanbrengt. Je zoek op adres of woonplaats een taal die voor iedereen herkenbaar is. Vervolgens kies je een buurt/wijk/gemeente en als laatste zoek je het onderwerp, in statistisch jargon. Als bonus krijg je direct één antwoord. Een antwoord met betekenis.”

Behalve bij vierkant statistieken worden in alle andere gevallen de mogelijkheid geboden om de informatie in de tijd te zien. Bijvoorbeeld in jaren of maanden. Dit wordt getoond in grafiekvorm. Bij de grafieken is een verwijzing naar de bron opgenomen. Je kunt de feiten verifiëren.

Bij de IOS-versie van de App is het mogelijk om de grafiek af te spelen met behulp van Voice-over. Hierdoor staan mensen met een visuele beperking niet langer achteraan in het maatschappelijk debat.

De zoek informatie wordt, met uitzondering van de adresgegevens, opgeslagen in de App. Dit betekent dat de manier waarop je zoekt, volledig privacy proef is. Zoeken is dus niet langer een verdienmodel. De app maakt gebruik van advertenties, welke los staan van je zoek gedrag. Tevens kent het een abonnementsvorm als je toegang tot veel meer feiten wilt.

De app is gratis te downloaden vanuit de Apple appstore of te vinden in de Google playstore.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *