Bestrijd taxuskevers op biologische wijze met Schenkeveld Natuurlijk

De taxuskever is een jaarlijks terugkerend probleem in veel tuinen. Je kent ze van de kaalgevreten taxushagen die er troosteloos bijstaan. Maar niet alleen de taxus is een lekker hapje voor deze kever. Ook Hortensia’s, Hedera en Aardbeienplanten moeten eraan geloven. Door het inzetten van aaltjes kun je dit beestje op een effectieve en biologische manier weren uit je tuin.

Wordt er aan je mooie Rhododendron of Hedera geknaagd? Grote kans dat dit het werk is van de taxuskever. Omdat de larven van deze kever zelfs de wortels van je planten kunnen aantasten, biedt Schenkeveld Natuurlijk een biologische oplossing om je zieke planten weer gezond te maken.

Help! Mijn plant wordt kaalgevreten
Van het voorjaar tot het najaar zijn taxuskevers actief. Ze zijn naast de Taxus ook schadelijk voor o.a. Hortensia’s, Klimop, Skimmia, Heuchera, Viburnum, Aardbei en Rhododendron. De kevers nemen kleine hapjes uit de buitenkant van het blad, de zogenaamde postzegelrandjes. De vreterij van de volwassen kevers ziet er niet mooi uit, maar is nog niet eens heel erg voor planten. De meeste schade vindt namelijk plaats in de grond. Daar vreten de larven aan de wortels waardoor planten verwelken en uiteindelijk afsterven. Omdat de taxuskever zich ongeslachtelijk voortplant, kunnen ze zich in rap tempo vermenigvuldigen. Zo heb je binnen no-time een plaag in je tuin.

Hoe te herkennen?
De taxuskever, ook wel lapsnuitkever genoemd, is een harde, bruinzwarte kever met vaal gele/roze vlekjes op de rug. De kever kan niet vliegen, maar wel goed lopen én klimmen, waardoor zij ook de planten op je balkon of dakterras te grazen kan nemen. De volwassen kever legt knikkervormige eitjes die eerst wit zijn en later bruin kleuren. Uit de eitjes komen de witte larven met bruine kop. De larven hebben geen poten en krullen op als ze gestoord worden. Omdat de kevers meestal alleen ’s nachts actief zijn is het lastig om ze overdag op te sporen. Overdag houden ze zich schuil tussen de beplanting, boomschors of onder planken of potten.

Biologisch bestrijden
Taxuskevers worden rond de schemer actief en zichtbaar. Door aan de beplanting te schudden kun je de volwassen insecten opvangen in een omgedraaide paraplu. Ook kun je planken neerleggen waar de kevers overdag in zullen schuilen. Omdat de larven de grootste schade aanrichten is het belangrijk om je hierop te focussen. Schenkeveld Natuurlijk biedt hiervoor een effectieve en biologische oplossing, namelijk het inzetten van aaltjes. Er zijn twee type aaltjes die de larven goed bestrijden, de Heterorhabditis bacteriophora en het speciale koude-aaltje Steinernema kraussei. Voor een werking van Heterorhabditis bacteriophora (mei tot oktober) moet de bodemtemperatuur minimaal 12°C zijn. De koude aaltjes (maart/april en vanaf half oktober) kun je al gebruiken vanaf een bodemtemperatuur van 5°C. Met een doseersprayer of gieter kun je aaltjes eenvoudig over het te behandelen oppervlak verdelen.

Over Schenkeveld Natuurlijk
Mariken Schenkeveld is eigenaresse van Schenkeveld Natuurlijk en heeft ruim 20 jaar ervaring in de biologische gewasbescherming in de professionele tuinbouw. Door haar jarenlange ervaring kan ze oplossingsgericht adviseren en kan ze voor veel plagen een natuurlijke oplossing bieden. Naast biologische plaagbestrijding kun je bij Schenkeveld Natuurlijk terecht voor vallen, feromonen, lokstoffen en biologische meststoffen. Hiermee biedt het bedrijf een totaalpakket aan voor duurzaam tuinieren. Bekijk de mogelijkheden via www.tuiniernatuurlijk.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *